Головна Місячний календар Місячна астрологія Посівний календар Про сайт Полегшена версія

Сьогодні: 26-02-2018

11-й місячний день

Знак: Рак
Стихія: вода



Розрахунки

Інший день:



Фаза: друга чверть



Око Відродження
<<попередня початок наступна>>
Глава третя
Щоб продовжити життя, скороти раціон.
- Бенджамен Франклін

Після закінченні десяти тижнів сер Генрі перестав відвідувати всі заняття підряд і приходив тільки тоді, коли виникало яке-небудь питання, що вимагало роз`яснень із його боку. Одним з таких питань було питання про харчування. Одного дня ми запросили полковника прийти й просвітити нас відносно того, що можна їсти, що небажано,а що взагалі не можна, у яких кількостях й у який час краще приймати їжу й т.п.

- У монастирі проблем, пов`язаних з вибором продуктів харчування, не існує, - почав полковник. - Сам уклад монастирського життя такий, що всі його мешканці харчуються оптимальним чином. Кожен лама виконує якусь частину загальної роботи. Разом вони роблять усе, що необхідно для життя. У роботі намагаються використати якомога примітивніші технології. Навіть ґрунт розпушується вручну. Лами цілком могли б використати соху або плуг, однак вони вважають, що прямій контакт із землею набагато важливіший, ніж висока продуктивність праці.

- Лами - переважно вегетаріанці. Однак не повністю. Вони вживають у їжу молоко й молочні продукти й час від часу - яйця в обмежених кількостях. Однак м`ясо ссавців, птахів і риб вони не їдять.

- Ламам не властива перебірливість у їжі - у них попросту немає можливості особливо вибирати. Продукти, які вони вживають, завжди натуральні й повноцінні, але - в один прийом їжі лами їдять тільки один вид продуктів. Це дуже важливо. Ніколи в одній трапезі лам не буває змішання продуктів, що відносяться до різних категорій. Якщо ранком вони їдять ячмінну кашу, то цією кашею й обмежується їхній сніданок. Якщо це гірські боби - то тільки боби, фрукти - значить тільки фрукти, сирі овочі - значить сирі овочі, варені овочі - значить варені овочі, коржі з ячмінного борошна - значить тільки коржа з ячмінного борошна на воді.

- Звісно, я далекий від того, щоб запропонувати вам подібним же чином розмежувати ваш раціон. Я навіть не наполягаю на виключенні з нього м`яса й риби. Однак пропоную не змішувати в одній трапезі продукти, що відносяться до різних категорій. Наприклад, я рекомендував би вам уживати вуглеводисту їжу, овочі, фрукти окремо від м`яса, риби й птиці. Якщо хочете, можете змішувати кілька видів м`яса. Уживання вершкового масла, яєць і сиру разом з м`ясом особливої шкоди не принесе, можна навіть випити трішки чаю або кави, однак з`єднувати це із чим-небудь солодким або крохмалистим - цукерками, пудингом, тістечками - однозначно не варто.

- Рослинні жири й вершкове масло поєднуються з будь-яким видом їжі. Молоко краще вживати з вуглеводистими продуктами. Каву або чай не варто змішувати з молочними продуктами, додавання молока або вершків перетворюють їх в отруту, однак додавання в них невеликої кількості цукру навряд чи може сильно зашкодити.

- За час свого перебування в монастирі я довідався також цікаві речі про вживання в їжу яєць. Яйце цілком лама з`їдає тільки після декількох годин важкої фізичної праці. Але не більше одного за один раз. Варять їх при цьому вкруту. Зате час від часу - у середньому один раз на день - кожен лама їсть один сирий яєчний жовток. Білок при цьому варять, кришать і віддають курям. Спочатку мені здавалося, що в такий спосіб лами попросту переводять цінний харчовий продукт, але потім мені пояснили, що, на думку лам, яєчний білок у людському тілі засвоюється тільки тоді, коли інтенсивного харчування потребує м`язова тканина. У жовтках же містяться дуже важливі речовини, які в невеликих кількостях постійно повинні надходити в організм.

- Величезне значення лами надають церемонії прийому їжі. У них не прийнято їсти квапливо й розмовляти за столом. Під час їжі вони завжди зосереджені й мовчазні. Уважається, що ретельне пережовування їжі має вирішальне значення для її засвоєння. Тому вони керуються принципом: "Тверду їжу - пий, рідку їжу - їж". Мені говорили, що необхідно виробити звичку пережовувати будь-яку їжу до стану однорідної рідкої кашки, що майже сама собою стікала б у шлунок по стравоходу при виконанні ковтального руху.

- Напоєм лами вважають тільки чисту воду, що п`ють повільно невеликими ковтками. Будь-яка інша рідина, навіть зелений чай і тим більше молоко, - це не напої, а їжа, на яку поширюються загальні правила пережовування.

- Коли я запитав про чай і каву, мені сказали, що кожний повинен сам вирішити для себе, вживати їх чи ні, ґрунтуючись на реакції свого організму. Якщо реакція не занадто сприятлива, з раціону їх необхідно виключити. Але в кожному разі, додавати молоко або вершки в чай чи каву не можна. Мої вчителі вважають, що вживання таких тонізуючих засобів, як чай і кава, іноді виправдане, однак украй бажано при цьому, щоб той що їх вживає міг бачити й точно розпізнати та, що важливіше всього, - виділити із загального спектра сил той вид енергії, що ці продукти вводять у тонку структуру людського організму. Тоді є можливість усвідомлено цією енергією розпорядитися й не дати їй вийти з-під контролю. На жаль, у більшості випадків ця умова не виконується, і ті хто вживають чай і каву поняття не мають про те, що при цьому відбувається і як оптимально розпорядитися результатом. Тому рано чи пізно пристрасть до кави й міцного чаю руйнівним чином позначається на функціонуванні людської свідомості й тіла.
<<попередня початок наступна>>